Jak karmić małe dziecko?

Karmienie małych dzieci nie jest aż tak proste i intuicyjne, jak by się mogło początkowo wydawać. Po zaprzestaniu karmienia mlekiem, przychodzi czas na pierwsze pokarmy, które będzie jadł nasz maluszek. Co dobrze jest podawać małemu dziecku na początku tego etapu? Co dobrze aby jadło, a co będzie dla niego niebezpieczne i szkodliwe? Kiedy jest czas na jaki rodzaj pokarmu? Spróbujmy odpowiedzieć sobie na te pytania.

Karmienie małego dziecka

Na początek odpowiednie będą papki warzywne z niewielką ilością białka i węglowodanów. Mogą to być papki wykonane z pomidorów, marchewek, z niewielkim dodatkiem gotowanego mięsa z kurczaka. Doskonale sprawdzą się też wszelkiego rodzaju przeciery z jabłek czy innych owoców. Można próbować podawać ryż, ziemniaki i kaszki. Jeśli maluch nie będzie chciał jeść, zacznij szukać jego ulubionych smaków i poźniej dodawać je do przygotowanych przez ciebie papek. Zadbaj także o temperaturę pokarmu dla maluszka, nie może ona być zbyt wysoka, a także zimny pokarm może spowodować ból brzucha u dziecka. Odradza się wczesne podawanie soków, przykładowo sok arbuzowo pomarańczowe z jabłkiem nie są wskazane dla małych dzieci, ze względu na ich mocny, kwaśny smak, który mógłby podrażnić żołądek dziecka. Bardziej odpowiedni będzie sok z marchewki, który jest łagodny, zasadowy i lekko strawny.

Karmienie starszego dziecka

Gdy dziecko jest starsze można mu zacząć podawać inne rodzaje mięs. Jednak nadal powinno to być mięso gotowane lub pieczone, nie należy dziecku podawać tłustego, smażonego mięsa. Odpowiedniejszy będzie kurczak i ryby, ewentualnie wieprzowina. Wołowina może okazać się zbyt ciężka dla mniejszego dziecka. Również można zacząć podawać strączki, takie jak groszek i cieciorka. Dbaj o to, aby dziecko jadło również kaszki i ziemniaki. Oczywiście niezbędna będzie odpowiednio duża ilośc gotowanych warzyw, które wzmocnią odporność Twojego dziecka. Z surowych owoców najlepsze będzie obrane jabłko pozbawione ogryzka, które można dać dziecku do ręki.