Cukrzyca to choroba, która mocno ogranicza naszą dietę. Nie możemy jeść produktów ze zbyt wysokim stężeniem cukrów. Jednak nie możemy przecież wykreślić z diety owoców i warzyw. Są one nam bardzo potrzebne, aby zdrowo się odżywiać. Czy istnieją takie, którym możemy dokleić etykietkę „najzdrowsze owoce i warzywa dla cukrzyków?”
Owoce dla cukrzyka
Zacznijmy od owoców, bo to one są większym zmartwieniem dla cukrzyków. Zawierają dużo cukrów, przez co ich spożywanie powinno zostać ograniczone, ale nie zniwelowane. Oprócz węglowodanów dostarczają organizmowi dużo witamin i błonnika, niezbędnego dla naszego zdrowia.
Powinniśmy wybierać owoce, które mają mało cukrów, za to dużo ważnych składników odżywczych. Do takich owoców zaliczany jest agrest, arbuz, awokado, borówki, cytryny, grejpfruty, jabłka, maliny, pomarańcze, wiśnie i żurawina. Mimo tego, że zawierają mało węglowodanów nie powinniśmy jeść porcji większej niż 200-300 gram dziennie.
Warzywa i diabetycy
Warzywa w większości mają niską zawartość węglowodanów, za to dużo błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ponieważ zdrowe odżywianie w przypadku osób z cukrzycą jest bardzo ważne, warzywa powinny być obecne w każdym z pięciu posiłków w ciągu dnia. Dodatkowo aby składniki odżywcze w nich zawarte lepiej zostały wchłonięte przez organizm można dodać do nich zdrowe tłuszcze. Dlaczego? Witaminy A,D,E,K obecne w warzywach dobrze rozpuszczają się w tłuszczach, na przykład w oliwie z oliwek, czy tłuszcz z orzechów albo pestek. Najbardziej polecane warzywa dla mają zwykle niski indeks glikemiczny i są to brukselka, cukinia, cebula, cykoria, fasolka szparagowa, grzyby, ogórki, oliwki, bakłażan, czy papryka.
Podsumowując
Najzdrowsze owoce i warzywa dla cukrzyków charakteryzują się małą zawartością węglowodanów i dużą zawartością błonnika, który pomaga strawić cukry. Owoce, nawet te z rodziny cytrusowych, zawierające mało cukrów powinny być jednak ograniczone do roli dodatków w posiłkach porannych – pierwsze i drugie śniadanie. Warzywa w diecie cukrzyka powinny zaś pojawiać się w każdym posiłku, aby zrekompensować w pewien sposób ograniczoną dietę.