Sałatka z indykiem i makaronem jest idealnym daniem, które warto podać na przykład jako przystawkę podczas imprezy okolicznościowej bądź spotkań rodzinnych. To bardzo proste danie, które oprócz tego, że zachwyca swoim wyjątkowym smakiem dodatkowo nie wymaga od nas poświęcenia zbyt dużej ilości czasu a także pracy w jego wykonanie.
Do przygotowania sałatki z indykiem i makaronem potrzebne nam będą: 250 gram makaronu (najlepiej świderek), 300 gram piersi z indyka, 0,5 puszki kukurydzy w puszcze, 0,5 puszki czerwonej fasoli z puszki, 0,5 puszki groszku konserwowanego, 1 sztuka papryki czerwonej, 1 pęczek szczypiorku, 3-4 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, sól i pieprz, przyprawa gyros oraz olej do smażenia. Przygotowanie dania jest bardzo proste.
Należy zacząć od pokrojenia piersi z indyka w drobną kostkę i dokładne jej umycie oraz osuszenie. Następnie pierś oprószamy przyprawą do indyka, dokładnie mieszamy i wstawiamy na zaledwie kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym przekładamy na talerz i pozostawiamy do ostudzenia. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z niewielką ilością oleju według przepisu na opakowaniu. Kukurydzę, fasolę i groszek należy odcedzić z zalewy, a dokładnie umytą paprykę pokroić w drobne paski. Szczypiorek również należy drobno posiekać.
Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy ostudzonego indyka, a także wszystkie pozostałe warzywa. Dodajemy również majonez, ketchup i całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko należy dokładnie wymieszać w celu połączenia się wszystkich składników. Gotową sałatkę należy wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Tego typu smaczna, a zarazem sycąca sałatka idealnie sprawdzi się jako danie na przyjęcie rodzinne. Z pewnością będzie smakowała wszystkim gościom i zniknie ze stołu w bardzo szybkim tempie! Sałatka idealnie sprawdzi się również jako danie do pracy.