Miód jest ostatnio gorącym tematem. Podobno jest lepszy od zwykłych środków łagodzących objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Ale to nie pierwszy raz, kiedy miód wywołał poważny szum. Miód właściwości zdrowotne, czy ma jakiekolwiek? Często określany jako płynne złoto, kilka badań wykazało, że miód ma duże korzyści zdrowotne. To ekscytujące, ponieważ miód jest całkowicie naturalnym, łatwo dostępnym i stosunkowo niedrogim rozwiązaniem dla większości gospodarstw domowych.
Miód może pomóc w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych (URI).
W nowym artykule w czasopiśmie BMJ Evidence-Based Medicine naukowcy z Oxford University przeanalizowali 14 wcześniej opublikowanych badań dotyczących skuteczności miodu w łagodzeniu objawów URI. Odkryli, że w porównaniu do zwykłych metod leczenia (takich jak leki dostępne bez recepty i antybiotyki), miód poprawia zarówno częstotliwość, jak i nasilenie kaszlu, i może służyć jako niedroga alternatywa dla antybiotyków.
Autorzy badania doszli do wniosku, że potrzebne są dalsze kontrolowane badania. Jednak analiza była spowodowana obawami dotyczącymi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, która jest częściowo związana z nadmiernym przepisywaniem antybiotyków w przypadku URI. Centers for Disease Control and Prevention uznało oporność na antybiotyki za jeden z najpilniejszych problemów zdrowia publicznego na świecie, a inne badanie z 2017 r. wykazało, że klucz może mieć miód. Naukowcy z University of Illinois w Chicago odkryli, że związek przeciwbakteryjny wytwarzany przez pszczoły miodne może stać się podstawą nowych antybiotyków.
Miód może pomóc w walce z zespołem metabolicznym.
W artykule opublikowanym w 2018 roku w czasopiśmie Nutrients dokonano przeglądu ochronnego wpływu miodu na zespół metaboliczny (MetS), grupę specyficznych czynników ryzyka występujących u jednej trzeciej dorosłych Amerykanów. Aby zdiagnozować MetS, musisz mieć co najmniej trzy z pięciu schorzeń: dużą talię; wysokie ciśnienie krwi; wysoki poziom szkodliwych trójglicerydów we krwi; niski „dobry” cholesterol HDL; i wysoki poziom cukru we krwi.
W artykule naukowcy wyjaśniają, dlaczego miód może pomóc poprawić te warunki. Po pierwsze, miód ma niski indeks glikemiczny, więc nie wywołuje skoków poziomu cukru we krwi i insuliny, a także pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę. Wykazano również, że miód zapobiega nadmiernemu przyrostowi masy ciała i poprawia metabolizm lipidów poprzez redukcję trójglicerydów, a także całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając „dobry” HDL.
Właściwości przeciwutleniające miodu pomagają również zmniejszyć stres oksydacyjny, jeden z głównych mechanizmów MetS. Krótko mówiąc, stres oksydacyjny to brak równowagi między wytwarzaniem wolnych rodników uszkadzających komórki a zdolnością organizmu do przeciwdziałania ich szkodliwym skutkom. Z tych powodów naukowcy doszli do wniosku, że istnieje duży potencjał włączenia miodu do leczenia MetS, zarówno w celach profilaktycznych, jak i terapeutycznych.
Miód może pomóc w zapobieganiu stwardnieniu tętnic.
Inny niedawny artykuł o korzyściach miodu bada jego zdolność do zwalczania stwardnienia tętnic, będącego główną przyczyną zgonów na całym świecie. Opublikowane w 2019 roku, również w czasopiśmie Nutrients, autorzy podkreślają, że miód zawiera ponad 180 substancji – w tym naturalne cukry, a także mnóstwo witamin, minerałów i fitochemikaliów. Naukowcy doszli do wniosku, że przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne w miodzie, oprócz jego zdolności do przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu, są kluczowymi czynnikami odpowiedzialnymi za jego właściwości ochronne.
Starsze badania pokazują, że spożywanie miodu o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy rzeczywiście podnosi poziom przeciwutleniaczy we krwi, a zastąpienie przetworzonego cukru miodem może pomóc wzmocnić obronę przeciwutleniającą u zdrowych osób dorosłych.