Nie da się ukryć, że coraz większą popularnością cieszą się różne odmiany wegetarianizmu i weganizmu, czyli diet, które polegają na znacznym ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego z jadłospisu. Czy przejście na tego typu dietę jest dobrym pomysłem i czy jedzenie mięsa może być rzeczywiście szkodliwe dla zdrowia? Przede wszystkim warto zdawać sobie sprawę z tego, że rzeczywiście mięso może nie mieć zbyt dobrego wpływu na kondycję naszego organizmu. Dzieje się tak przede wszystkim gdy jemy go zdecydowanie za dużo. Dotyczy to przede wszystkim przetwarzanego mięsa, czyli różnego rodzaju wędlin, konserw, pasztetów, gotowych dań, które kupujemy w sklepach. Wynika to przede wszystkim z tego, że mięso tego typu zawiera bardzo dużo różnych substancji konserwujących oraz innych dodatków. Dlatego jeśli jemy mięso zdecydowanie lepiej jest przygotowywać je samodzielnie. Oczywiście duże spożycie produktów zwierzęcych, zwłaszcza tych bogatych w tłuszcz, może prowadzić do niebezpiecznego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Ponieważ produkty roślinne nie zawierają cholesterolu, wegetarianie i weganie znacznie rzadziej cierpią na choroby układu krążenia. Rzadziej występuje u nich również rak układu pokarmowego. Jak widać ograniczenie ilości mięsa w naszej diecie może być dobrym pomysłem.